Петролните гиганти нямат единно мнение по проблемите с климата

Енергетика / Анализи / Интервюта
3Enews
4554
article picture alt description

Докато световните лидери се готвят да обсъдят измененията в климата на конференцията на ООН, която започва в понеделник, големите петролни компании се стремят да докажат пред инвеститори и правителствени служители, че са не само една от причините, но и част от решението на проблемите с климата.

Компании като  Exxon Mobil Corp., Royal Dutch Shell PLC, BP PLC и Chevron Corp. Се разминават в мнението за това как да направят това, но трябва да направят опит, тъй като това е изискване на техните инвеститори.

Доставчиците на изкопаеми горива губят популярност сред инвеститорите заради не така високата доходност на акциите и страховете от трупащата се несигурност за бъдещето  на тези компании. В същото време електромобилите и възобновяемите източници на енергия стават все по-популярни, тъй като правителствата засилват регулациите по отношение на изхвърлянето на парникови газове, за да се справят с проблемите на глобалното затопляне.

Според данни на FactSet, сега на дела на нефтогазовия сектор се падат само 4 % от общата стойност на индекса S&P 500, срещу 10 % година по-рано. Неотдавна Exxon за пръв път от години изпадна от десетката на водещите компании в S&P 500.

Световните лидери се срещат в ООН в понеделник, за да търсят път за осъществяване на Парижкото споразумение от 2015 година, което има за цел да ограничи нивото на повишаване на средната в света температура на въздуха до ниво „значително под“ 2 градуса по Целзий. Голяма част от събитията, които се очакват ще се случат в кулоарите и на събития, провеждани през тази седмица от различни отраслови и инвестиционни групи. На тези срещи нефтогазовите компании, които започнаха да участват в дневния ред за климата доста по-активно отпреди, ще доказват, че остават надеждни обекти за инвестиции.

Големите петролни и газови компании в света подписаха споразумение за намаляване на изхвърлянето на парникови газове на сондажните инсталации, тръбопроводите и при други операции. В частност тези компании определиха целта си  за намаляване на изхвърлянето на метан. Според информирани източници, обсъдени са също така и нови инициативи за изчистване на атмосферата от въглероден диоксид и намаляване на емисиите в корабоплаването, както и в други сектори,  

Не всички компании обаче са готови да намалят изхвърлянията на парникови газове при производството на нефтопродукти, включително бензин. Според оценка на лондонската фирма за анализи Redburn, на тези емисии се падат 88 % от общият обем от изхвърлянето на парниковите газове от големите петролни компании.

Shell е една от първите компании, съгласила се да съкрати тези емисии. В крайна сметка това решение предизвика раздразнение сред някои членове на Международната организация за нефтогазови климатични инициативи. Спорът се разгоря на срещата между компаниите през миналата година, съобщиха информирани източници. Компании като Total и SA Repsol SA също определиха целеви показатели за намаляване на въглерода от продуктите си.

Други компании твърдят, че реалният контрол над такива показатели е трудна и дори невъзможна задача за нефтогазовата индустрия. Както отбелязва един от водещите в сектора , галон бензин, продаден на шофьор на Toyota Prius ще произведе по-малко емисии, в сравнение с галон бензин, продаден на шофьор  извън такава категория или на кросоувър. Мениджърите на Exxon, Chevron и BP се опасяват да поставят пред себе си такива цели, е добавил източникът. Освен това някои от топмениджърите смятат, че нефтогазова компания, стремяща се да увеличи добива няма да може да изпълнява каквито и да са споразумения за намаляване на емисиите в атмосферата.

Най-ефективният начин да се намалят т.нар. „косвени емисии“ (т.нар. емисии от обхват 3) е чрез намеса от страна на правителствата“, отбелязва Майкъл Рубио, генерален мениджър на Chevron по въпросите на околната среда, социалният сектор и управлението, имайки предвид санкциите за свръх емисии от парникови газове.

Опасенията от екологичен, социален и управленски характер, на които дълго време отделяха внимание малка група инвеститори, получават все по-широко разпространение през последните години. Управляващите активите, които в миналото оценяваха социално-екологичните рискове отделно от основния финансов анализ сега включват тези фактори в оценките си за бъдещето на нефтогазовите компании, посочва Джонатан Вагхорн, мениджър в  Guinness Asset Management Ltd.

„Броят на инвеститорите, внимателно проучващи тези въпроси расте и става значителен. Петролните компании трябва да приемат това сериозно иго правят, отбелязва  Осмар Абиб, шеф на отдела на енергетика към Credit Suisse Group AG.

 

По Dow Jones Newswires

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща