Надпреварата за пазара на атомна енергия в Източна Европа започва

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
2068
article picture alt description

На 20 ноември ЕС публикува проектонасоките си за зелена таксономия - дългоочакван политически документ, който може да се превърне в първия в света „Зелен списък“ за международните инвеститори. Като част от програмата на Зеления пакт на ЕС, таксономията се стреми да насочи инвестициите към нисковъглеродни устойчиви проекти и липсата на ядрената енергия като нисковъглероден енергиен източник е много любопитен факт.

Решението за изключването ѝ не е лесно за обяснение. Все пак Франс Тимерманс, комисар по климата в Европейската комисия, наскоро потвърди, че Брюксел „няма да пречи“ на новите атомни централи в ЕС, макар и проектът за таксономия да не поощрява употребата на атомна енергия като инструмент срещу климатичните промени. Брюксел е в противоречие с настоящата ситуация в държавите членки от Централна и Източна Европа, чиито правителства се опитват да модернизират и разширят атомните си източници, за да намалят въглеродните емисии в енергийния си микс.

Ядрен импулс

Не може да се каже, че някои държави членки на ЕС, като Чехия, Унгария, България и Румъния, чакат Брюксел да одобри, че избират атомна енергия.

Раули Партанен, енергиен експерт и анализатор от Финландия, твърди че при всички положения Брюксел няма какво да направи, за да ги спре.

„От политическа гледна точка изявлението на Тимерманс вероятно е необходимо и окуражаващо, въпреки че то потвърди това, което вече знаем“, заявява Партанен пред Sustainability Times.

„Според основополагащите документи на ЕС всяка страна членка има право да избере свой собствен енергиен микс. Би било още по-добре, ако ЕС работи за климатичните промени и направи изявление, че ядрената енергия ще бъде разглеждана като равна на другите нисковъглеродни енергийни източници в ЕС, като бъде включена в таксономии, екомаркировки, фондове за възстановяване от COVID и други“, казва експертът. По думите му ядрената енергия все още се отхвърля единствено заради идеологически причини.

„Това е много безотговорно от гледна точка на климата,“ подчертава Партанен.

Цената е подходяща

Това идеологическо отхвърляне отчасти се дължи на високата стойност на ядрените проекти,  което може да се приеме като антиядрен предразсъдък. Тъй като цената винаги е предизвиквала разгорещени дебати, в светлината на обновения интерес на източните членки на ЕС към индустрията опонентите на ядрената енергия твърдят, че стойността за изграждане на атомни централи в региона е висока и подчертават неоходимостта Чехия, Унгария и България да инвестират във възобновяема енергия. Това обаче пренебрегва факта, че конкуренцията между доставчиците е ключ към намаляването на общата стойност на проектите и надпреварата – от Полша до Румъния, вече е в разгара си. Фокусът на Източна Европа върху ядрената енергия прeдизвика „треска за злато“ сред доставчици от САЩ, Русия, Китай и Южна Корея, всеки от които се надява да получи дял от доходоносния местен пазар. Според Bloomberg, тъй като в региона САЩ са изправени срещу Русия и Китай, последните изглежда имат предимство, защото предлагат пакетни оферти.

„Смятам, че основото предимство е нискобюджетно финансиране за проекти, предлагани от продавача или правителството, което ги продава. За купувача е удобство, ако подпише договор за изпълнение „до ключ“ или приеме подобен пакет“, смята Партанен.

Въпрос на технология

Освен цената, друг важен фактор за правителствата при взимането на решение, е въпросът за безопасността. Макар че САЩ сключиха няколко предварителни сделки, изпитват трудности с технологията за реактор с вода под налягане AP1000. Засега тя работи комерсиално само в АЕЦ „Санмен“ 2 в Китай и от миналата година е на 20% от пълната си производствена мощност заради проблеми с охлаждащите помпи на реактора. Това може да е проблем за доставчиците от САЩ, които искат да вземат дял от пазара в рагиона от руската корпорация „Росатом“, която вече е позната на местните инженери в много от заинтересованите страни и чиито пет реактора от поколение 3+ ВВЕР-1200 работят в Русия и чужбина от няколко години.

„В много от тези страни вече има предишни поколения реактори ВВЕР на „Росатом“ и корпорацията доставя гориво и извършва и други услуги за тях. Това е значително предимство, тъй като тези вериги на доставки е трудно да се изграждат наново“ , обяснява Партанен.

Въпрос на приемане

Експертът твърди, че независимо коя технология ще изберат държавите, те постъпват правилно, като предприемат конкретни стъпки към ядрената енергия.

„През последните години прозорливостта към ядрена енергия нарастна значително. По-младите защитници на климата успяха да свалят бремето, което носеше предишното поколение от ерата на Студената война, и виждат големия потенциал на ядрената технология за смекчаване на климатичните промени“, посочва енергийният експерт.

Това помага и за промяната на дебата за климата, като го превръща от процес, доминиран основно от прогресивната публика от „ляво“, в дискусия, в която се включва и консервативната страна.

 „Дебатът за климата се фокусираше около възобновяемата енергия, без да се дава шанс на ядрената енергия, което забави и оскъпи усилията за намаляване на климатичните промени. Ядрената енергия предложи на консервативната страна от политическия спектър начин да участва в дискусиите“, добавя Партанен.

Дори и ако Брюксел на пръв поглед не заема неутрална позиция, изглежда, че източните страни членки на ЕС не могат да бъдат спрени. И това може да направи дебата по-многообразен.

Превод от английски от Sustainability Times

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща