Коронавирусът и ВЕИ срещу ядрената енергетика

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
2669
article picture alt description

Според съобщение на Bloomberg, операторите на атомни електроцентрали са били принудени да изключват неикономични мощности, заради ниските цени и рекордния спад на търсенето на енергия, заради пандемията. Производството на енергия без вредни въглеродни емисии никога не е било толкова актуално, а един от най-големите източници на чиста енергия се бори за печалба.

В разстояние на много години атомният сектор се бори за ролята на реален партньор на растящия, но неустойчив сектор на възобновяеми енергийни източници на енергия, позовавайки се на ролята му на стабилен източник без вредни емисии. Страните в целия свят си поставиха ясна цел за намаляване на емисиите от парникови газове чрез производството на чиста енергия за изпълнение на задълженията, изложени в Парижкото споразумение от 2015 година.

Рекордното производство на вятърна и слънчева енергия все по-често водят до излишък на предложенията. Това може да натисне цените надолу, до ниво, в което реакторите вече няма да носят печалби, или стойностите да спаднат до ниво, при което комуналните компании ще трябва да предлагат безплатно електричество. Положението се усложнява от глобалния спад на търсенето в резултат на пандемията от коронавируса. Франция, Швеция, Германия и Китай са били принудени да изключват централи или да ограничат производството.

Изпълнителният директор на шведската компания «Vattenfall AB» Магнус Хол коментира в интервю необходимостта от по-голяма гъвкавост. „В ядрения сектор трябва да работим за по-голяма гъвкавост. Новият начин за управление на централите е режимът, в който се намираме“.

Най-големият в света атомен оператор Electricite de France SA усеща това най-добре. Предприятието с 57 реактора и нови проекти в страната и чужбина очаква, че обемът на производството от централите й ще спадне с повече от една пета през тази година. Производството е на най-ниското ниво от 2012 година, когато през април бяха спрени около десет от централите. Акциите на компанията се търгуват на рекордно ниско ниво.

Директорът по ядрено производство в EDF Етиен Датхейл казва в интервю за агенцията:“Настоящият период предвещава енергиен микс, отчитащ важната роля на възобновяемите източници на енергия. Това показва необходимостта от гъвкавост на другите производствени мощности и в частност на ядрената, какъвто е случаят с френския флот“.

В Швеция, където технологията осигуряваше важни доставки за енергоемките заводи в разстояние на две десетилетия, 2 реактора на централата Vattenfall в Рингахлс не работят, тъй като цените са спаднали под ниво, при което не са губещи през повече от времето. Други производители са принудени да намалят експлоатацията.

Печалбата на  Vattenfall от производството (изключвайки търговията) е спаднала с 39 % през първото тримесечие и компанията е намалила дивидентите към държавата наполовина, позовавайки се на влиянието на ниските цени и пандемията COVID-19. Украйна в понеделник намали годишната си прогноза за производство на ядрена енергия заради карантината, въведена в резултат на коорнавируса.

Тъй като търсенето на електроенергия в целия свят се срина заради ограниченията в резултат на карантината, възобновяемите източници на енергия заеха по-голяма част от пазара, тъй като много страни решиха да дадат приоритет на новите „зелени“ технологии в енергийната система.

В разстояние на много години атомните реактори в Европа денонощно произвеждаха електроенергия и живееха щастливо в съчетание с централите, работещи на изкопаеми горива – на въглища и газ. Търсенето бе достатъчно за всички. Повечето атомни електроцентрали са построени през 1970-те и 1980-те години и вече са платени. Това означава ниски експлоатационни разходи.

Въздействието на слънцето и вятъра върху енергийния пазар бе незначително, докато канцлерът на Германия Ангела Меркел не започна в началото на това столетие своят така наречен Energiewende със субсидирането на „зелена енергия“. Този програма, която струваше  на данъкоплатците стотици милиарди евро, вдъхнови много страни в света да разширят използването на ВЕИ и промени икономиката на енергетиката, отреждайки важна роля на слънчевата и вятърната енергия.

Докато ядрените оператори в САЩ не са принудени да намаляват обемът на производство, сродните европейски АЕЦ, които не могат да се конкурират на пазара постепенно затварят. Вече 8 централи от 2013 г. спряха. Планира се завинаги до края на 2025 г. да бъдат затворени още 4, включително и един блок в края на април в северен Ню Йорк.

В Китай коронавируса предизвика спад на производството от атомните централи CGN Power Co  след лунната нова година. В съобщение на компанията се казва, че без 2-та реактора въведени в експлоатация през 2019 г., производството на енергия от останалите 22 енергийни блока е спаднало с 4,7 % през първото тримесечие в сравнение с година по-рано.

Международната агенция по енергетика съобщи на 30 април, че в резултат на корекция на метеорологичните ефекти и карантината, ежедневното търсенето на електроенергия е по-ниско с около 15 % във Франция, Индия, Италия, Испания, Великобритания и северозападната част на САЩ и очакването е за понижение  от 5 % годишно, което е най-големият спад от времето на Великата депресия.

 

По руското онлайн изздание: Новости энергетики

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща