Китай ще бъде големият икономически победител за годината, въпреки COVID-19

Икономика / Анализи / Интервюта
3E news
1121
article picture alt description

Докато голяма част от света се бори, за да попречи на новите случаи на коронавирус да спрат крехкото възстановяване от рецесия, китайската икономика отново настъпва и ще завърши годината по-влиятелна от всякога.

Втората по големина икономика в света беше единствената голяма световна сила, която избегна рецесията тази година, тъй като Covid-19 принуди редица компании да затворят и доведе до осакатяване на бизнеса. Очаква се БВП на Китай да нарасне с 1,6% тази година, докато световната икономика като цяло ще се свие с 5,2%, според летните прогнози на Световната банка, припомня CNN.

Китай успя сравнително бързо да се възстанови чрез няколко мерки, включително строги политики за блокиране и проследяване на населението, предназначени да ограничат разпространението на вируса. Правителството също задели стотици милиарди долари за големи инфраструктурни проекти и предложи парични стимули, за да стимулира разходите сред населението си. Изплащането беше очевидно, тъй като туризмът и разходите се възстановиха по време на натоварения период на празници от китайската Златна седмица, която се проведе миналата седмица. До края на годината делът на Китай в световния БВП вероятно ще нарасне с около 1,1 процентни пункта, сочат данните на медията.

Това е повече от тройно по-голям дял, който бе постигнат през 2019 г. За разлика от това в САЩ и Европа очакват, че дяловете им в световната икономика леко да спаднат. Като цяло, икономиката на Китай се очаква да струва около 14,6 трилиона долара до края на 2020 г., което приблизително се равнява на 17,5% от световния БВП.

Дори и без прекъсванията, причинени от вируса, делът на Китай щеше да достигне тази равнища през годината, смята Лари Ху, главен китайски икономист за Macquarie Group.

Но способността на Китай да се въздържа от световната тенденция за спад и да ускорява растежа си е от голямо значение за световната икономика. "Възстановяването в Китай е много по-силно отколкото в останалия свят," добави Ху.

Бум през Златна седмица

Икономическото подобрение не е по-очевидно от тотва през изминалата седмица, когато страната отбеляза един от годишните си празници на Златната седмица. Празненствата през този сезон отбелязаха основаването на Китайската народна република и фестивала на Луната и бяха един от най-натоварените сезони на туристически пътувания в страната през тази година. Над 630 милиона души са пътували из страната по време на Златната седмица, приключила в четвъртък, според данни Министерството на културата и туризма.

Това са близо 80% от пътуващите през същия период на миналата година.

Междувременно туристическите разходи се възстановиха до близо 70% от нивото от миналата година, достигайки 70 милиарда долара. А продажбите на билети за кино надхвърлиха 580 милиона долара по време на празника на Златната седмица - само 12% под нивата им от миналогодишния постигнат рекорд. Числата на празничната седмица са „обнадеждаващи“, смята Ху.

"Тъй като животът се нормализира в континентален Китай, потреблението, особено потреблението на услуги, се възстановява," каза той и добави, че задържаното търсене на стоки най-накрая е освободено.

По-балансирано възстановяване

Още преди празника икономиката на Китай вече набираше скорост. Официалният показател на производствената дейност се повиши до шестмесечен връх през септември.

Частно проучване на медийната група Caixin, което измерва по-малкия бизнес, също показва, че секторът продължава да се разширява през миналия месец. Секторът на услугите също се справя добре. Официално проучване, публикувано миналата седмица, постави активността на най-високото си ниво от близо седем години. А в петък проучване на Caixin разкри, че услугите са изпитали една от най-бързите стъпки на разширяване през последното десетилетие, сочат данните от септември.

"Като цяло икономиката остана във фаза на пост-епидемично възстановяване и се подобри с по-бързи темпове", каза Уан Чже, старши икономист в Caixin Insight Group, в доклад, придружаващ данните от петък.

Потребителските разходи също се възстановяват и това е още един окуражаващ знак. Икономистите бяха обезпокоени по-рано тази година, че възстановяването на Китай беше твърде небалансирано, тъй като беше движено от много държавни инфраструктурни проекти и недостатъчни потребителски разходи. И въпреки търговското напрежение, китайската икономика също се е възползвала от жизненоважната си роля в глобалните вериги за доставки, според Луис Куджис, главен икономист от Азия в Oxford Economics. Собствените изчисления на изследователската и консултативна група също показват, че Китай ще увеличи своя дял от глобалния БВП с около един процентен пункт тази година.

„За разлика от очакванията за промени в глобалните вериги за доставки далеч от Китай, изглежда, че поне засега успехът на Китай в отърсването от огнището на Covid-19 и поддържането на дейността на фабрики е засилил ролята му в глобалните вериги за създаване на добавена стойност , смята Куджис. Той посочи, че преките чуждестранни инвестиции на САЩ в Китай всъщност са нараснали с 6% през първата половина на тази година, според данните на китайското министерство на търговията.

„Въпреки че напрежението между САЩ и Китай напоследък се влоши драстично, много американски мултинационални компании продължават да искат да се ангажират с Китай“, каза Куджис и добави, че американските фирми вероятно са насърчени от решението на Пекин да премахне някои бариери пред инвестирането във финансовия сектор на страната.

Предстоящи предизвикателства

Докато възстановяването на Китай бе силно напоследък, то предстоят още предизвикателства. Подобно на други страни, пандемията е повлияла тежко на бедните и селски райони в Китай, сочат данните на анализаторите от Fitch Ratings. Средният месечен доход, събран от работници мигранти от селските райони, е спаднал с близо 7% през второто тримесечие в сравнение с година по-рано, според изчисленията на Световната банка, използващи китайски правителствени данни. Стотиците милиони хора, които отговарят на това описание, обикновено работят в строителството, производството и други нископлатени, но жизненоважни дейности.

А домакинствата с ниски доходи в Китай - тези, които правят по-малко от 7350 долара годишно - претърпяват най-сериозния спад в семейното богатство от която и да е друга група доходи, става ясно от проучване, проведено съвместно от китайския Югозападен финансов и икономически университет и изследвателския институт Ant Group. "Това предполага, че скорошното възстановяване на потреблението вероятно е било донякъде изкривено към групи с по-високи доходи", казват анализаторите на Fitch Ratings.

Куджис също смята, че напрежението между САЩ и Китай остава проблем, дори когато преките чуждестранни инвестиции нарастват. Ако Съединените щати се отделят „значително от Китай“, то растежът на страната ще се върви нагоре с по-малко от половин процент на година до 2040 г., каза той, докато другите развити страни ще продължат да поддържат повечето си връзки.

Но ако други развити страни се присъединят към САЩ, той подозира, че въздействието може да бъде много по-голямо, което ще доведе до спад на БВП на Китай два пъти по-голям за същия период. Този вид "значително" разделяне "би намалило рязко производителността на страната и растежа на БВП", добави Куджис.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща