„Историческа” сделка отваря нов газов коридор към Европа

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1772
article picture alt description

Автор:  Бранислава Бобанац

Гърция, Кипър и Израел направиха най-важната политическа стъпка към реализацията на амбициозния си проект за първата по рода си енергийна връзка между Източното Средиземноморие и Европа. Междуправителственото споразумение за изграждането на газопровода EastMed /Източносредиземноморския газопровод/ стана факт в четвъртък /2 януари/ вечерта в Атина. Подписите под стратегическия документ сложиха енергийните министри на трите страни в присъствието на премиерите на Гърция и на Израел Кириакос Мицотакис и Бенямин Нетаняху и на президента на Кипър Никос Анастасиадис.

И тримата правителствени лидери в изявленията си след официалната церемония определиха деня като „исторически” - за техните страни, за стратегическото сътрудничество между тях, за развитието на региона на Източното Средиземноморие и за Европа.

Постигнатата сделка за газопровода е „историческа”, защото за първи път три държави - Гърция, Кипър и Израел /по-късно към тях ще се присъедини и Италия/, с междудържавното споразумение, установяват

нов правен статут в Средиземноморието.

Тя показва и решимостта на трите страни-партньорки да продължат с проект от първостепенно значение за енергийната сигурност на Европа. 

Подписването на транснационалното споразумение е „исторически крайъгълен камък”, каза президентът на Кипър Никос Анастасиадис. Проектът EastMed има огромна геополитическа стойност и колективна полза както за трите страни, така и за по-широкия регион, посочи той. Неговото изпълнение ще даде реален принос за сигурността на енергийните доставки в Европейския съюз, подчерта още Анастасиадис.

Важен ден, в който се подписва „решаващ енергиен проект“, бе оценката, изразена от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Газопроводът EastMed има икономическо, дипломатическо и геополитическо измерение и ще допринесе за мира и стабилността в региона, заяви домакинът на „срещата на върха” в Атина. Изграждането на газопровода EastMed ще обогати енергийния микс в ЕС и ще засили европейската енергийна сигурност, убеден е гръцкият премиер.

За израелския премиер Бенямин Нетаняху денят е исторически, тъй като Израел се превръща в много мощна енергийна страна, подчерта той в изявлението си.

EastMed, за който трите страни сложиха подписите си, ще е подводен газопровод, който ще пренася природен газ от находищата на Израел и Кипър в югоизточната част на Средиземно море през Гърция до европейските пазари. 1900-километровият тръбопровод отваря нов енергиен коридор към ЕС, за да му осигури алтернативен източник на газ, да намали енергийната му зависиост от Русия и укрепи енергийната му сигурност.

EastMed, който се оценява на стойност 6-7 млрд. евро, ще е с първоначален капацитет от 10 млрд. куб. метра природен газ годишно, който може да се разшири до 20 млрд. куб. метра и да задоволява до 10% от нуждите от газ в ЕС.

Подписаното в Атина междудържавно споразумение не представлява споразумение за изграждането на газопровода. На този етап то установява регулаторната рамка в съответствие с международното право, която ще урежда бъдещото изпълнение на проекта.

Президентът Никос Анастасиадис и премиерите Кириакос Мицотакис и Бенямин Нетаняху отправиха заедно още едно силно колективно политическо послание. И тримата подчертаха в изказванията си, че газопроводът EastMed не е насочен срещу трети страни и не представлява заплаха за никоя от съседките им. Напротив, споразумението бе обявено за отворено за всички, при условие, че те спазват международното право и добросъседските отношения.

Макар и без да посочват директно, правителствените лидери на трите страни-партньорки в проекта ясно визираха Турция, която се противопоставя на проекта и чиито проучвания и сондажи за природен газ в Източното Средиземноморие засилиха конфликтите й със съседните държави.

Подписването на споразумението идва само две седмици, след като Турция сключи меморандум с Либия за определяне на морска граница между тях – провокативно решение, на което се противопоставят Гърция, Кипър и Израел.

Анкара заяви, че проектът EastMed не може да продължи без нейното разрешение, тъй като трябва да премине през новосформираната изключителна икономическа зона Турция-Либия.

На срещата в Атина бе направена и първата стъпка към реализация на икономическата програма на проекта и постигане на търговската му жизнеспособност, като бе подписана

първата търговска сделка

за него.

Гръцката държавна газова компания DEPA и Energean Oil & Gas подписаха писмо за намерения за потенциална продажба и закупуване на 2 млрд. куб. метра газ годишно от израелските находища, в които работи Energean, което представлява 20% от капацитета на планирания газопровод.

Допълнителните условия по доставката, като срокове, пунктове за доставка, газов състав и други, ще бъдат ддоговорени и подробно описани в търговското споразумение, които ще последва това предварително споразумение, бе съобщено в четвъртък.

С декларации и специални изявления политическите партии в Кипър приветстваха подписаното междуправителствено споразумение за газопророда EastMed. Те го оценяват като много положително развитие, тъй като е акт с голямо стратегическо значение, укрепващ геополитическата роля на Гърция и Кипър в по-широкия регион на Източното Средиземноморие, и осезаема стъпка в упражняването на суверенните права на Република Кипър.

В същото време постигнатата тристранна договореност предизвика остра реакция в Турция и признатата само от нея Севернокипърска турска република в окупираната част на Кипър.

„Всеки план, който игнорира правата на Турция и кипърските турци върху природните ресурси в Източното Средиземноморие, ще се провали”, заяви след подписването на гръцко-кипърско-израелското споразумение говорителят на турското външно министерство Хами Аксой. „Най-икономичният и сигурен начин за използване на природните ресурси в източното Средиземноморие и разпределянето им на пазарите в Европа, е Турция”, бе посочено в декларацията на министерството.

Решението за изграждането на EastMed е взето по политически причини, в противоречие с географските реалности и икономически необосновано, подчерта в писмено изявление по повод подписването на споразумението в Атина лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ. Невъзможно е да се изключат кипърските турци и Турция от енергийния баланс в Източното Средиземноморие, каза той. Акънджъ отново повтори позицията си, че трябва да се намерят начини за съвместно използване на енергийните ресурси в региона в условия на мир и стабилност. Кипърският турски лидер изрази и опасенията си, че EastMed няма да помогне за решаването на Кипърския въпрос, който според него е единствената възможност и необходимост за намаляване на напрежението в региона.

САЩ изрази подкрепа за подписването на споразумението за източносредиземноморския газопровод и загриженост от предизвикателствата на Турция. „Надяваме се, че офшорните ресурси на Кипър ще бъдат разработени в полза на кипърците. Ние подкрепяме различни търговски жизнеспособни средства за насърчаване на офшорния пазар в Кипър. Оставаме загрижени за предизвикателствата на Турция в региона, включително по-специално незаконното сондиране в кипърските води, както и неотдавнашното споразумение за демаркация между Турция и Либия”, се казва в писмено изявление на говорителя на Държавния департамент.

Газопроводът е важен за Европейския съюз, а участието на ЕС се смята за решаващо както за геополитическата му част, така и за реализацията на проекта. Затова Гърция и Кипър ще информират политическите лидери на ЕС за новото междудържавно споразумение на следващия Европейски съвет в края на януари. Те ще поискат в заключенията си Съветът да определи EastMed като водещ европейски енергиен проект.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща