Боян Рашев: Енергийните системи не могат да работят, разчитайки само на вятъра и слънцето

Енергетика / Анализи / Интервюта
Георги Велев
3513
article picture alt description

ВЕИ централите представляват важна част от енергийния микс на Западна Европа и в частност на Германия. Но е важна картинката в детайлите около тяхното производство - как, кога произвеждат и дали работят точно тогава, когато са най-нужни на индустрията и бита. Специалистът Боян Рашев, който е управител и партньор в консултантската компания "Денкщат България" отправя няколко любопитни въпроса в социалните мрежи по този въпрос.

Публикуваме целия коментар на г-н Рашев:

Делът на ВЕИ в производството на електричество в Германия достигна почти 55% през изминалия март. Светът е във възторг: Heil Sonne! Heil Wind!

А сега подробностите, които ни показва детайлен поглед върху картинката долу - препоръчвам внимателно да се разгледат скалите и кое какво точно показва:

1. Цените на едро на електричеството на няколко пъти спадат драстично, дори навлизат дълбоко в отрицателни нива до -50 Евро/МГтч. За да стане кристално ясно: Някой получава до 50 Евро/МГтч, за да потребява енергия, чиято себестойност всъщност е много висока!
2. Тези случаи съвпадат с периодите на огромно производство на вятъра.
3. Точно тогава Германия осъществява гигантски експорт на електричество (8-12 ГВ) - буквално залива съседите си с енергия на изключително ниски или даже отрицателни цени.
4. Внос има само при високи цени, а те са тогава, когато слънцето и вятърът спят, тоест работят почти само базовите "мръсни" мощности - над 40 Евро/МГтч.
5. Риторичен въпрос: Колко пък да печели Германия от горната сделка?
6. Риторичен въпрос: Ако слънчевите и вятърни централи разчитаха на пазара, колко бързо щяха да си изплатят инвестицията при ниски или отрицателни цени на електричеството, точно когато произвеждат най-много? И каква би била пазарната стойност на всеки нов добавен ват инсталирана мощност на слънце и вятър?
7. Очевидно производството на ВЕИ расте и пада абсолютно стохастично и с изключително бързи темпове - говорим за ръст или срив с 20-30 ГВ за броени часове. Това значи, че базовите централи непрестанно си играят на "включ-изключ". Това е ужасяваща неефективност и поставя балансирането на системата под непрекъснат стрес-тест.

 

F31290


8. Нещо, което не се вижда на тази графика: В четирите периода на отрицателни цени Германия спира и после пуска до 1/3 от ядрените си мощности (около 3 ГВ). Имате ли представа колко безумно скъпа и глупава игра е това?
9. Риторичен въпрос: Кой мислите плаща масрафа на горните издевателства на енергийната система? Е, точно затова бюргерът трябва задължително да вярва, че жертва спечелените с пот на челото евра в името на спасението на планетата :-)
10. И ако някой си е помислил, че Германия може да разчита на вятър и слънце и може да затвори ядрени и въглищни централи, нека погледне графиката за последния януари - на 24/25.01 слънцето и вятърът дават под 1 ГВ енергия, тоест практически не съществуват. Ток обаче има, нали?

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща