Европейските електроенергийни борси с цени от 95 до 50 евро заради първия натиск на зимата

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
3337
article picture alt description

Увеличенията на цените, които се случиха в понеделник, 4 януари поставиха само началото. Понижението на температурите и спада на производството на електроенергия от вятъра и слънцето, доведоха европейските пазари на електроенергия до рекордни високи стойности на някои от пазарите. В същото време обаче се отчита лек спад на цените на фючърсите, сочи прегледът от резултатите на европейските електроенергийни борси през отминалата седмица.

Стойностите, постигнати с ден за доставка 7 и 8 януари са определено сред най-високите, отчитани досега. Електроенергийните борси на Испания и Португалия почервеняха, като с ден за доставка 7 януари бе отчетена цена от 88.93 евро за MWh. Още по-висока се оказа тя с ден за доставка 8 януари – 94.99 евро за MWh и е най-високата отчитана досега.

Рекордни цени бяха отчетени и на електроенергийната борса във Франция – 84.85 евро за MWh, следвана от Белгия – 82.17 евро за MWh, според статистиката на energylive.cloud. При това са регистрирани и почасови цени от над 100 евро за MWh. Във Франция от две години не е регистрирана такава цена.

Близо до нивото от 80 евро се оказаха и стойностите постигнати в този сегмент на електроенергийните борси в Австрия (79.53 евро за MWh), Германия (78.34 евро за MWh) и Швейцария (78.17 евро за MWh), Словения (77.92 евро за MWh). В Унгария Словакия и Чехия стойностите останаха над 74 евро за MWh, в Италия – над 75 евро за MWh. Борсите в Полша и Гърция, които често завършват с доста резлични и по-високи цени този път останаха доста надолу – 58.54 и 55.72 евро за MWh.

Няма как да не се отбележи и рекордната цена, отчетена във Великобритания - 113,95 евро да MWh  (£ 104,06 / MWh) и постигната часова цена от 734,08 евра за MWh. Дори пазарът на скандинавските страни Nord Pool, който се отличава с определено най-ниските цени на електроенергията този път отчита най-високите стойности за последните пет години - 71,56 евро за MWh.

Постигнатите ценови нива с ден за доставка 11 януари, или първия ден от новата седмица са доста разнородни и варират в широки граници – от 82. 45 евро за MWh (Испания и Португалия) до 50.03 евро за MWh (Сърбия и България). Визията, че  цената между различните зони не трябва да е повече от 2 евро за MWh остава като далечно пожелание. Миналата седмица започна с признаци, че на някои от европейските електроенергийни борси предстои сериозно повишение, но никой не предполагаше, че то може да е двойно. Както става ясно, дори за най-тесните наблюдатели двойният ръст на цените в Испания и Португалия е изненадващ.

Основните причини за високите цени, постигнати на електроенергийните борси са застудяването, а с това и увеличено търсене на електроенергия и газ за отопление и значително слабото производство на вятърна енергия. На този фон, постигнатите на Българската независима електроенергийна борса цени през цялата седмица са повече от нормални и изключително устойчиви. Най-високата постигната цена бе с ден за доставка 8 януари – 62.87 евро за MWh, но само ден по-късно спадна до 40.64 евро за MWh.

Производството от ВЕИ

При производство на вятъра и фотоволтаична енергия през първите дни на новата 2021 г. се отчитат по-ниско производство спрямо предходни периоди и в частност в сравнение с последната седмица на 2020 г. На първо място, но този път по спад в производството на слънчева енергия е Германия – отчетено понижение от 72% през първите три дни на януари спрямо последните дни на декември. След нея се нарежда Португалия със спад от 20 %  и Испания, Франция и Италия – спад с около или под 10%.  Най-общо, на всички пазари през отминалата седмица се отчита понижение на производството от вятърни и слънчеви мощности.

За производството на вятърна енергия са регистрирани още по-важни падания през тези първи дни от първата седмица на януари. На Иберийския полуостров спадът на производството е достигнал 66% през първите три дни от седмицата, следван от Франция и Италия с съответно 47% и 31%. Изключение се отчита за Германия с ръст от 15% в началото на седмицата. За 10 януари прогнозираното на производството на вятърна енергия сочи за спад в производството на вятърна енергия,  което се отнася и за Германия. Спадът в производството на енергия от възобновяеми източници, заедно с нарастването на търсенето, е сред основните фактори за повишаването на цените на пазарите на електрическа енергия.

Общо взето почти нищожно е производството на слънчева енергия. Към момента на публикуване  обаче данните сочат, че участието на вятърната енергия в испанския пазар достига 36 %, следвана от ядрената – 24,82 %. Франция разчита изключително на ядрените мощности – 64,43 %, докато вятърната енергия в сутрешните часове е около 2,7 на сто, а в Германия разчитат и на вятъра – 34,18 % и на въглищата – 30,31 % и на ядрената енергия – 11,05 %. Тези промени плюс високият дял на хидроенергията обаче ще ги видим като отражение на цените през следващата седмица.

Търсенето на електроенергия

Влошаването на метеорологичните условия, застудяването, което обхвана значителна част от Европа, доведе до спад на температурите, вариращи за различните страни от 3,5 до 1 градуса по Целзий. Това от своя страна доведе до по-високо търсене на електроенергия.  Увеличаване на потреблението  например се отчита с над  10% във Франция, Белгия, Португалия, Германия и Обединеното кралство. Предвид очакваните ниски температури и през задаващата се седмица за някои страни се очаква търсенето да остане на високо ниво. Разбира се има и държави, като Нидерландия например, където търсенето остава под пет процента, а в  Италия пък е отчетен през първите дни на януари и спад с 2,1%.

Рано е да се каже дали търсенето ще намалее и по тази тема със сигурност има разделение. Не само заради метеорологичните условия, а заради отражението на коронавируса. Наблюдават се  опити електроенергийните пазари да игнорират влиянието на COVID-19, но определено е рано за това. В съвкупност с това трябва да се отчете и влиянието на Brexit.

Цените на петрола и емисиите

Цените на петрола сорт Brent в последния работен ден на миналата седмица 8 януари достигнаха и надхвърлиха 55 долара за барел, но едва ли тази възходяща тенденция ще е достатъчно дълго устойчива. Цените на фючърсите на TTF за газа в сряда 6 януари спаднаха с 11 %, след като в понеделник достигната  максималното ниво от 19.84 евро за MW, но няколко дни по-късно отново скочиха и надхвърлиха 20 евро. Цените на емисиите продължават да са много високи и остават в диапазона от 33 – 34 евро.

Силната динамика на европейските електроенергийни борси ще се запази и през настоящата седмица подтиквана от надеждите за икономическо възстановяване, динамичната метеорологична обстановка и политическите действия, които ще се отразят най-силно първо на пазара на петрол и газ. Електроенергийният пазар не е изолиран.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща