Гърция и Унгария обявиха: край на използването на въглищата

Климат / Анализи / Интервюта
3E news
5850
article picture alt description

Гърция и Унгария обявиха, че планират поетапно прекратяване на производството на електроенергия от въглища.  Гърция обяви за крайна дата 2028 година, а Унгария – 2030 година.

На срещата на ООН за измененията в климата, която се проведе в Ню Йорк, премиерът на Гърция и президентът на Унгария заявиха, че страните ще се откажат от този вид изкопаемо гориво, което ще даде възможност за намаляване на емисиите от парникови газове.

Гърция

Исторически енергетиката на Гърция е силно зависима от въглищата. Дори и към настоящия момент в страната се строи нова електроцентрала на каменни въглища, за която при това вече е планирано, че експлоатационният й живот ще е след 2050 година. Сега обаче изглежда настъпва край на подобни планирания и предстои корекция. Премиерът на страната Кириакос Мицотакис в рамките на срещата на ООН заяви, че целта е затваряне на централите на въглища през 2028 година.

„Нашата цел е да затворим всички електроцентрали на въглища не по-късно от 2028 година, независимо, че ще останем голям производител на въглища“. „За нас това е не само задължение, а прекрасна екологична възможност“, обясни той. Премиерът планира до края на тази година да публикува стратегията си за постигане от страна на Гърция на нови екологични цели.

В момента  в Гърция работят 14 въглищни електроцентрали с обща мощност от 4 ГВт. Те произвеждат около една трета от електроенергията, потребявана от страната. С други думи, за Гърция отказът от въглища е изключително сериозно предизвикателство.
Според националния план за действие в областта на възобновяемите източници на енергия (NREAP) делът на чистата електроенергия в Гърция трябва да съставлява около 40 % през следващата година, в сектора на топлоснабдяването 20 % и в транспорта 10 %.
Министерство на енергетиката на Гърция заяви в началото на миналата седмица, че възобновяемите източници на енергия трябва да осигурят 35 % от крайното енергопотребление на Гърция през 2030 година, в сравнение с 20 % през 2020 година. За това е необходимо на основата на възобновяеми източници на енергия да се произвеждат над 65 % от електроенергията в страната в периода до 2030 година.

Унгария

Въглищата в Унгария имат второстепенна роля. Според данните на ОИСР, публикувани през миналата година, само 8 % от електроенергията в страната е на основата на въглища. Въпреки това обаче на дела на изкопаемите източници на енергия в страната се падат около две трети. В тази връзка експертите смятат, че определеният срок за излизането на страната от сферата на влияние на въглищата 2030 година е недостатъчно амбициозен.

„Унгария ще увеличи мощността на слънчевите си електроцентрали 10 пъти през 2030 година“, каза президентът на страната Янош Адер. „Страната ни ще прекрати производството на електроенергия от въглища и в същото време ще разшири производството от атомните си електроцентрали. Благодарение на общия ефект от тези три мерки през 2030 година, а е през 2050 г. над 90 % от производството на електроенергия в Унгария ще е неутрално въглеродно.

Аналогични са целите и на други страни в Европа. Германия още в началото на настоящата 2019 година обяви решението си за затваряне на въглищните електроцентрали през 2038 година.

Не за всички страни обаче преходът ще е толкова лесен. За България и Полша това ще са най-болезнените реформи. При всички случаи, ако тази тенденция продължи масовият отказ от въглища в Европа се очертава след около 20 години.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща