Вярват ли САЩ в шистовата революция в Украйна

Провалът в Полша обаче трябва да бъде отрезвяващ фактор за инвеститорите, предупреждават анализаторите на руския вестник „Взгляд“

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1503
article picture alt description

Украйна ще може в бъдеще да изнася газ, произведен на нейна територия. Това заяви министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери. Експертите смятат, че за пореден път Киев се опитва да убеди американците, че в недрата на страната има скрити безброй запаси от шистов газ. Провалът в Полша обаче трябва да бъде отрезвяващ фактор за инвеститорите, предупреждават анализаторите  на руския вестник „Взгляд“.

В бъдеще Украйна ще може да снабдява съседите си с газ собствено производство, обяви американският министър на енергетиката Рик Пери в социалната мрежа „Туитър“. Коментирайки срещата си с украинския си колега Алексей Оржел, Пери предположи, че това може да се случи с оглед разширяването на мрежата от международни газопроводи.

В същото време той отбеляза, че увеличаването на достъпа на доставчиците до украинските газохранилища ще допринесе за по-голяма търговската активност и повече доставки на газ. „САЩ силно подкрепят усилията на Украйна и Полша за подобряване на регионалната енергийна сигурност“, увери представителят на Вашингтон.
Изявлението на американския министър на енергетиката изглежда чиста фантазия. През последните години производството на газ в Украйна не надвишава 20 милиарда кубически метра. Освен това за Украйна предизвикателството е да остане на това ниво и да не пада надолу.

Украйна все още е вносител на газ, тъй като няма собствено производство. До 2014 г. Киев трябваше да закупува около 20 милиарда кубически метра допълнително за собствените си нужди, но след заявката за европейска интеграция и военните действия, част от индустрията беше унищожена. Това доведе до рязко намаляване на потреблението на газ. Миналата година страната е внесла около 10,5 милиарда кубически метра газ. Украинците просто не са в състояние да съкратят вноса още повече без сериозни последици.

Къде американският министър на енергетиката видя в Украйна излишък от газ за продажба на съседите й? Вероятно той е бил подведен от самите украински власти или се е оставил да бъде подведен в замяна на някакъв бонус.

Украинските политици все още не се отказват от мечтите си да направят страната износител на газ за Европа, конкурирайки се с Русия. През 2014 г. бившите киевските власти разработиха концепция за развитието на газовата промишленост, при която Украйна трябва да увеличи производството на газ до 27 милиарда кубически метра до 2020 г. и до 35 милиарда кубически метра до 2035 г., от които ще може да изнася пет милиарда кубически метра за ЕС.

Председателят на „Баткивщина" Юлия Тимошенко буквално заяви това лято, че Украйна, при сътрудничество с инвеститори и мащабна работа по производството, може да се конкурира с Русия, за да транспортира газ до Европа. В същото време Киев периодично декларира безбройните богатства, които украинската земя пази в себе си. Остава само да се придобият тези богатства.

Така през 2017 г. тогавашният вицепремиер на Украйна заяви, че страната има доказани газови запаси от 600 милиарда кубически метра. Това уж поставя Украйна веднага на трето място в Европа по този показател след Норвегия и Нидерландия. Украинците решиха да не вземат под внимание Русия. По-късно обаче Владимир Гройсман (бивш министър-председател на Украйна) реши да повиши ставките, като обяви общите запаси от газ за над 900 милиарда кубически метра (от които 276 милиарда кубически метра доказани запаси).

Буквално това лято учени от Ивано-Франковския национален технически университет, заедно със специалисти от Националната академия на науките на Украйна (НАСУ) обявиха, че са извършили задълбочена работа за оценка на ресурсната база на Украйна. Резултатът е изумителен: Украйна разполага с огромни неоткрити въглеводородни ресурси. САЩ успяха да направят шистова революция и от вносител да се превърнат в износител. Наистина ли и Украйна е способна на това?

„Наличието на резерви не гарантира на страната голямо производство на въглеводороди. Например, Венецуела разполага с най-големите запаси от въглеводороди в света, но производството е нулево. Иран е на второ място по резерви, Катар - на трето. И двете страни експлоатират едно и също поле в Персийския залив, просто го наричат по различен начин: Катар - Север, а Иран - Южен Парс. Въпреки това Катар е най-големият износител на втечнен природен газ (ВПГ)в света, а Иран произвежда главно за вътрешния пазар и доставя само малка част за Турция - около 6-8 милиарда кубически метра“, казва Игор Юшков, водещ експерт в Националния фонд за енергийна сигурност.

Освен това, ако не са санкциите, тогава експертите смятат, че Иран може да увеличи производството и износа. Но в Украйна ситуацията не е толкова проста. Съществуват големи въпроси относно възстановяването на украинските запаси от шистов газ.

Учените откриха в Полша още по-големи резерви, които й обещаха статута на най-големия производител на шистов нефт в Европа. Там веднага се стекоха американски компании, които пробиваха кладенци и проучваха залежите, но в крайна сметка стигнаха до извода, че производството в Полша е нерентабилно.

Украйна разчита на две шистови находища - на изток и на запад. Проучвания обаче не се провеждат на нито едно от двете места. Войната в Донбас може да обясни заминаването на световни гиганти от Юзовското поле, но защо тогава на запад не се вижда дейност? „Според мен отговорът е прост. Компании, които биха могли да произвеждат шистов газ в Западна Украйна, работеха в Полша. Те добре знаят, че става въпрос за една и съща геология. В същото време в Полша държавата положи всички усилия за привличане и задържане на инвеститори, но инвеститорите не намериха нищо. Единият кладенец се оказа сух, а другият показа нетърговски приток на газ. В Украйна ситуацията е абсолютно същата. Тези компании смятат, че бизнесът ще трябва да се води в условия на корупция, несигурност и политически рискове“, казва експертът.

„Украинците се опитват да омаят американския министър и американските инвеститори, като нарисуват красива картина на инвестиционен проект за доходоносен добив на шистов газ", смята Юшков. Те се опитват да накарат чужденците да дойдат с техните технологии и да купят 50-процентов дял в украински лицензирани компании. Киев дори ще спре доставките на руски газ за Европа, което ще повиши цените на горивото и ще отвори пазар за украински газ.

„Пери получава някакъв бонус в замяна, например роднините му ще се появят в борда на директорите на украинска компания, като синът на Байдън. Но в действителност всичко изглежда като заблуждаване на инвеститорите. Американските компании ще установят, че резервите, които са им били обещани, не са налични“, допълва Юшков.
Още днес може да се твърди, че планът за увеличаване на производството за 2020 г. до 27 милиарда кубически метра се е провалил. „Украгаздобив“ сега се опитва да се справи с изчерпването на стари находища и спада на производството. Най-оптимистичният сценарий според Юшков е да се поддържа производството на сегашното ниво от 20 милиарда кубически метра годишно, но, най-вероятно, производството на газ в страната постепенно ще намалее.

Превод и редакция: Тереза Герова, Агенция Фокус

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща