ВЕИ надминаха въглищата - Какво може да се направи за ускоряване на тази промяна?

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
3174
article picture alt description

За първи път в историята през 2019 г. страните от ЕС генерираха повече енергия, използвайки възобновяеми източници, отколкото въглища. Според неотдавнашния доклад това е най-рязкото намаляване на въглеродните емисии в европейския енергиен сектор за три десетилетия. Производителите на соларни централи Sun Investment Group обяснява какво може да се направи за увеличаване на производството на възобновяема енергия в региона и ускоряване на прехода към чиста енергия.

Европа е все по-близо до постепенното прекратяване на производството на въглища и замяната му с устойчиви източници. Понастоящем ЕС генерира около 30% от енергията си от възобновяеми източници, като вятър, слънчева енергия и биомаса. За сравнение този брой беше едва 12% през 2000 г. С новите намерения за развитие до 2030 г. ЕС планира да генерира 50% от своята енергия, използвайки възобновяеми източници.

Дейвидас Варабаускас, изпълнителен директор и управляващ партньор в Sun Investment Group, обяснява причините за тези промени: „Има много фактори, определящи производството на енергия в рамките на Европейския съюз. Това рязко намаляване на производството на въглища се случва поради увеличеното облагане на въглеродните емисии и раста при възобновяемите източници. Разбира се, има още дълъг път. Само пет държави, сред които Германия, Испания, Холандия, Великобритания и Италия, са отговорни за 79% от това намаление. Ако други страни членки ще последват, можем да видим много по-значими резултати."

През 2019 г. производството на електроенергия от въглища се понижи с 24%, което ускори процеса на постепенно извеждане от експлоатация на тези мощности. Газът запълни половината от разликата, слънчевата енергия и вятърът замениха другата половина от това понижение.

Тъй като все повече страни от Съюза се споразумяват за намаляване на използването на въглища, скоро възобновяемите енергийни източници ще поемат водещата роля в генерацията на енергия в ЕС.

Бавен преход към устойчиви източници на енергия

Въпреки че 2019 г. бе първата година след Първата индустриална революция, в която чистите енергийни източници изпреварват въглищата, с времето тази промяна ще се ускори. С повече държави-членки, които се присъединяват към инициативи за устойчива енергия за намаляване на производството на въглища и замяната му с устойчиви източници, преходът става по-бърз и осъществим. Освен това, намаляването на потреблението на енергия както в Западна, така и в Източна Европа оказа голямо влияние върху рязкото намаляване на производството на електроенергия от въглища. Не само потребителите използваха по-малко енергия, но и индустриалното потребление спадна.

Възобновяемата енергия става все по-привлекателна, което увеличава нейната достъпност за отделни потребители. През 2019 г. Португалия счупи рекорда за ниска цена на слънчевата енергия, като продаваше за 14,76 евро за мегаватчас (MWh), докато същата година най-ниската цена все още беше в 16,7 евро/MWh в Индия.

Дейвидас Варабаускас добавя, че правителствата играят важна роля в насърчаването и разработването на планове за развитие на ВЕИ, „След много години работа в сектора на възобновяемата енергия забелязахме, че ако една страна се стреми да премине към възобновяеми енергийни източници, е необходимо да се съсредоточи не само върху споразуменията за закупуване на енергия, но и за търговете с електроенергия на борса. Въпреки това много държави правят тази грешка - започват с търгове и спират по-нататъшното развитие на ВЕИ индустрията, очаквайки самият пазар да свърши цялата работа.

Но търговете с фиксирана цена са сигурен начин за стабилен растеж на ВЕИ. Той гарантира, че инвеститорите, купувачите и банките разбират пазарната цена и могат да оценят рисковете“, допълва специалистът.

Организациите в Европа работят върху въвеждането на алтернативни енергийни източници и обучават потребителите за ползите от устойчивата енергия. Sun Investment Group е компания за развитие на слънчева енергия и управление на инвестиции в този сектор.

В момента те имат планове за нарастващо използване на слънчевата енергия в Полша – страна,  която е най-големият производител на електроенергия от въглища в ЕС. На въпроса за държавите, към които са насочени, г-н Варабаускас обясни, че е изключително важно дружеството да е съсредоточено не само върху разширяването, но и върху правните разпоредби и отношението на обществото към ВЕИ: „Нашият фокус е насочен към създаване на централи в региони, чиято политическа стабилност, правна рамка и съществуващите енергийни и екологични политики гарантират стабилен източник на приходи в дългосрочен план.“

Той също така се съгласява, че използването на възобновяеми източници може да нарасне само ако не само правителствата, но и хората обединят силите си и приемат прехода. Със значително нарастване на производството на възобновяема енергия в ЕС можем да очакваме само тя да продължи да се развива през следващите години.

Промяната на потребителските навици, намаляването на потреблението на енергия при потребителите и по-голямата наличност на устойчива енергия отварят вратите на европейските страни за постигане на целите си за производство на електроенергия и по-бързо от всякога постепенно прекратяване на производството на ток от въглища, смята от компанията.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща