Fitch обнови оценката за стойността на редица основни метали и въглища за следващите години

Икономика / България
3E news
660
article picture alt description

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings обнови оценката си за стойността на редица основни метали, които използва в прогнозите си за оперативната дейност и финансовите показатели на компаниите от сектора.

Намалени са краткосрочните оценки за цветните метали и термичните въглища, заради  натиска от разпространението на коронавируса COVID-19 върху ръста на световната икономика и търсенето на суровини, става ясно от съобщение на Fitch. В същото време са повишени прогнозните ориентири за цената на златото, а без промяна са оставени за желязната руда и коксуващите се въглища.

Както смятат анализаторите на агенцията, световният пазар на алуминий ще се намира под натиск заради излишъка от доставки през 2020 г., в това число заради намаляване на търсенето от страна на автомобилната и строителната промишленост. Fitch сега изхожда от това, че спотовата цена на алуминия на LME през тази година ще съставлява средно 1680 долара, а не 1750 долара за тон, както се смяташе по-рано.

Потреблението на никел ще расте с по-бавни темпове, отколкото се очакваше по-рано, а запасите от метал ще се увеличават, се отбелязва в доклада. Fitch остава без промяна средните и дългосрочни оценки заради възможни прекъсвания на доставките, след като Индонезия забрани експортът на руда. Търсенето на никел в по-дългосрочно бъдеще ще е голямо, в частност заради използването на метала в акумулаторните батерии за електромобилите.

Търсенето на цинк през 2020 г. ще намалява, при това като се има предвид, че Китай потребява около половината от световните обеми от този метал. Очакванията при това са добивът да се увеличи с над 5 процента. Прогнозата за спотовите договори на цинк е влошена до 2000 долара за тон от 2300 долара за тон.

На световния пазар на мед през тази година се очаква дефицит, докато преди се прогнозираше баланс между доставките и търсенето. Прогнозата за стойността на метала е понижена до 5700 долара за тон от 5900 долара за тон.

Върху цените на златото влияят съществено инвестиционните потоци и покупко/продажбите на централните банки. „Цените имат тенденция за ръст в периодите на несигурност на финансовите пазари, затова ние повишаваме оценката за 2020 и 2021 години“, се казва в съобщението.

Желязната руда засега е устойчива, тъй като проблемът с доставките от Бразилия и Австралия, които бяха отчетени през 2019 година намалиха нивото от запасите й , а производството на сателитни предприятия в Китай остава относително висок, независимо от коронавируса. Въпреки, че в бъдеще се очаква понижение на цените, заради повишеният добив в Бразилия и Австралия през второто полугодие на 2020 г. и забавяне на темповете на ръст на глобалната икономика. В дългосрочно бъдеще желязната руда може да поевтинее до 55 долара за тон.  

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща