Цената на златото удари рекорд

Икономика / България
3E news
609
article picture alt description

Надпреварата на пазара на благородни метали продължава, като ръстът през деня на цената на златото във вторник отново удари рекорд, става ясно от съобщение на MarketWatch.

Котировките на априлските фючърси на борсата Comex скочиха с 93,2 долара или с 6 % и при затварянето на търговията съставляваха 1660,8 долара за унция. В доларово изражение това е най-значителния подем за една сесия за цялата история на наблюдение (от ноември 1984 г.), а в процентно – от март 2009 г., сочат данните на Dow Jones Market Data.

Според данните от търговията в понеделник са регистрирани съпоставими темпове на ръст – с 84,7 долара за унция или с 5,7 %.

Освен действията на Федералния резерв на САЩ в подкрепа на пазара се оказва и новината за спирането на рафинериите Valcambi, Argor Heraeus и PAMP в Швейцария, на които се пада около една трета от световните доставки. Valcambi и PAMP  заявиха, че заради коронавируса COVID-19 прекратяват работа от 23 до 29 март, а Argor – до 5 април.

Освен това, по-рано управляващите в ЮАР съобщиха за триседмично затваряне на всички производства, които не са жизненоважни от 26 март. В ЮАР са базирани много големи производители на злато.

Среброто във вторник поскъпна с 99,6 цента (7,5 %) - до 14,257 долара за унция след повишението със 7,1 % по-рано през деня

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща