Пълен обрат на пазара на акции в Европа на финала на търговията в сряда

След като стартираха на минус, в края на деня всички основни индекси затвориха с повишения

Икономика / България
3E news
545
article picture alt description

Европейските акции стартираха търговията в сряда, 20 май, с понижение, следвайки тренда на Уолстирйт от вторник и азиатската търговия от днес, тъй като съмненията за намиране скоро на коронавирусна ваксина задълбочиха опасенията за бавно икономическо възстановяване след предстояща глобална рецесия.

Трите основни индекса на Уолстрийт в Ню Йорк затвориха с понижение във вторник между 0.5 и 1.6% след информация на STAT News, която постави под въпрос надеждността на резултатите от тестовете с ваксината американската биотехнологична фармацевтична компания Modеrna, обявени в понеделник. Тогава в официално съобщение до медиите от базираната в Масачузетс компания обяви, че тества ваксината си на 45 мъже и небременни жени на възраст 18–55 години, които са получили две дози с разлика от 28 дни между двете инжекции.

Начело по спад излязоха акциите на банки, телекомуникационни компании и туристическия сектор.

До обед настъпиха промени, но пазарът остана без ясно изразена посока. Стартирайки на минус, акциите на обощевропейския индекс Stoxx 600, в който са включени акциите на 600-те най-ликвидни компании в Европа, до обед вече се озоваха в зелената зона, а измерителят на „сините чипове“ се повиши до 0.15%. Сред печелившите бяха и националните индекси на Великобритания FTSE 100 (+0.04%) и на Германия DAX (+0.03%), докато останалите основни измерители останаха в червената зона: италианският FTSE MIB (-0.55%), френският САС 40 (-0.26%) и испанският IBEX 35 (-0.16).

Следобед трендът остана без ясно изразена посока, но час и половина преди да затворят борсите в Западна Европа започна ускорено повишение на всички западноевропейски индексите, тъй като търговията на Уолстрийт стартира с повишение. На първо място това се дължи на обявените много добри финансови резултати на търговците на дребно. Инвеститорите продължават да следят с повишено внимание новините относно постепенното възобновяване на икономическата активност в отделните американски щати и ситуацията с разпространението на коронавирус.

Като че ли най-точно определи защо настъпи обрат на пазара анализаторът на Leuthold Group Джим Полсън пред агенция „Блумбърг“: "Предвид наближаването на летния сезон, когато вирусът може да отслабне и продължаващите изпитвания за ваксини дадат положителни резултати, борсовата търговия вероятно може да бъде подкрепена от нещо различно от осигуряване на ликвидност и предоставяне на бюджетни стимули.“

Статистическите данни, публикувани в сряда, също подкрепиха възходящия тренд. Те показаха забавяне на инфлацията във Великобритания през април до почти четиригодишен минимум.

Потребителските цени в Обединеното кралство миналия месец се повишиха с 0.8% на годишна база, което е най-слабия месечен ръст на цени от август 2016 г., според Националната статистическа служба (ONS) на страната. Така инфлацията се забави в сравнение с март, когато беше отчетено поскъпване с 1.5%. Експертите, анкетирани от Trading Economics, очакваха намаляване на ръста на потребителските цени до 0.9%.

Цените на производителите през април спаднаха с 0.7% на годишна база, след като се повишиха с 0.3% през март. Понижение на цените на производителите бе регистриран за първи път през юни 2016 г., а най-голям месечен ръст бе отчетен през март 2016 г. Експертите очакваха цените на производителите да спаднат с 0.4%.

По-късно и статистическата служба на ЕС „Евростат“ обяви, че априлската инфлация в еврозоната е била ревизирана до 0.3% спрямо първоначалната оценка от 0.4%, което е довело до спад на годишната инфлация да най-ниското равнище от август 2016 година насам.

Обявените корпоративни отчети, повечето от които показват корпоративни печалби, бяха другият основен двигател за поскъпване на акциите в Европа в сряда.

В крайна сметка основните фондови индекси изтриха сутрешните загуби, тъй като позитивните очаквания на инвеститорите надделяха на пазарите в Европа и САЩ, заради масовото въвеждане на мерки за ограничаване на социалното и икономическо блокиране, предизвикано от Covid-19.

С най-голям принос за обрата са комуналните услуги промишлеността – и двата сектора завършиха с ръст съответно от 1.1% и 1.4%.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе и видно, че с най-голям дневен ръст затвори германския бенчмарк DAX, а с най-малък – френският CAC 40.

В горната част на Stoxx 600 се изкачиха акциите на две компании, които поскъпнаха с над 9%.

Цената на книжата на ирландския оператор на кредитните бюра за бързи заеми Experian поскъпнаха с над 9%, въпреки че компанията прогнозира спад на приходи през първото финансово тримесечие с 5-10%, ако отрицателното въздействие върху бизнеса на ограниченията, свързани с COVID-19, остане. Освен това, топ мениджърите обявиха, че ще намалят с 25% заплатите си, за да помогнат за преодоляване на коронавирусната криза.

Акциите на британския търговец на дребно Marks & Spencer Group прибавиха също повече от 9% към цената, след като компанията заяви, че ще ускори програмата си за финансово възстановяване от коронавирусната пандемия и очаква 21% спад на годишните приходи. Въпреки това инвеститорите бяха окуражени от доброто представяне на съвместното предприятие M&S с онлайн търговеца на дребно в търговията с храни Ocado Group.

В долния край на Stoxx 600 се озоваха книжата на германския организатор на събития CTS Eventim, които спаднаха с над 12%.

Сред губещите са акциите на британския инженерен холдинг Rolls-Royce Holdings, които поевтиняха с 2.7%. Компанията обяви плановете си да уволни 9 000 служители като част от мащабно преструктуриране поради очакването на намалено търсене от двигатели от производителите на самолети заради коронавирусната пандемия.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща