Златото поскъпва

Икономика / България
3E news
564
article picture alt description

Стойността на златото в понеделник сутринта расте поради връщането на интереса на инвеститорите към покупката на активи, сочат данните от търговията.

Цената на априлския фючърс за златото на нюйоркската борса Comex расте с 0,93 % или с 13,3 долара – до 1497,2 долара за тройунция. Цената на майския фючърс за среброто се повишава с 1,87 % - до 12,617 долара за унция.

Златото традиционно се приема за надежден актив, търсенето на който расте в условията на икономическа нестабилност. При условията на силна волативност на пазара, заради разпространяването на коронавируса, инвеститорите отново се връщат към покупката на надеждни активи, обясняват наблюдателите на пазара.

Вълната от фискални и монетарни стимули, целящи действия срещу икономическите рискове от разпространението на коронавируса от страна на централните банки спря нарасналия интерес на инвеститорите към наличните пари. Така например ЕЦБ съобщи за въвеждането на нова програма за изкупуване на ценни книжа от частния и държавния сектор за сумата от 750 млрд. евро, която ще действа до края на годината. По-рано през месеца ЕЦБ обяви още един пакет за покупка на активи на стойност 120 млрд. евро до края на 2020 г.

Експертите коментират, че именно поради предприетите мерки златото дава сигнал за стабилизиране. Не е ясно обаче как по-късно ще реагира пазарът, тъй като според данните пакетът за стимулиране на икономиката на САЩ за сумата от 1,4 трлн. долара във връзка с разпространението на коронавируса не е успял да мине през процедурното гласуване в сената.

Пакетът включва 350 млрд. долара за подкрепа на малкия бизнес, отделни мерки по т.нар. данъчни ваканции за малкия бизнес, 250 млрд. долара за разширяване на застраховането срещу безработица, 46 млрд. долара за непосредствена борба с вируса. Освен това законопроектът предвижда и изплащане на американските данъкоплатци еднократна помощ от хиляда долара на възрастен.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща