Златото поевтинява незначително

Икономика / България
3E news
449
article picture alt description

Цената на златото в четвъртък сутринта се понижава, макар инезначително, след срива на световните пазари в сряда. Наблюдателите на пазара по този повод уточняват, чеинвеститори и спекуланти при такива условия имат нужда от максимално ликвидни активи.

Априлският фючърс за златото на нюйоркската Comex се понижава с 0,32 % до 1473,2 долара за тройунция. В сряда спадът бе от порядъка на 1,68 процента.

Цената на майския фючърс за среброто расте с 1,8.98 %  - до 12,005 долара за унция.  

Златото продължава да поевтинява след срива на други пазари и вече започва да безпокои инвеститорите, че не отговаря на приписваното му роля на „,убежище“ за активи. Нещо повече, някои наблюдатели очакват разпродажбите на активи да продължат.

Централните банки в света се обявиха в подкрепа на бизнеса и гражданите. Федералният резерв на САЩ обявиха нова програма за краткосрочно изкупуване на дълг под формата на търговски книжа с цел подкрепа на ликвидността. Европейската централна банка в сряда стартира програма за изкупуване на облигации за 750 млрд. евро в подкрепа на финансовата стабилност заради пандемията от коронавируса.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща