Акциите в Европа на червено, притиснати от по-слабата от очакваната бизнес активност в еврозоната

С най-голямо дневно понижение затвори германският бенчмарк DAX, а с най-малък – испанският IBEX 35

Икономика / България
3E news
412
article picture alt description

Европейские акции стартираха с понижение в четвъртък преди да бъдат публикувани данните за бизнес активността в еврозоната, които трябва да покажат степента на щетите, причинени на икономиката от кризата, предизвикана от коронавирусната пандемият.

Глобалните фондови пазари нараснаха тази седмица, тъй като много държави отмениха карантинните ограничения, а преговорите за по-нататъшно стимулиране на отслабената икономика на еврозоната възродиха надеждата за бързо възстановяване. Нарастващото напрежение между САЩ и Китай в търговията, обаче, дистанцира инвеститорите от рискови активи в четвъртък.

Сенатът на САЩ одобри в сряда законопроект, който в крайна сметка може да лиши много китайски компании от възможността да предлагат акции на борсите в САЩ, привличайки финансиране от американски инвеститори. Според законопроекта, китайските компании ще трябва да докажат, че не са собственост и не се контролират от чуждо правителство. Освен това, те ще трябва да преминат одит от член на корпорацията с нестопанска цел Съвета за надзор на счетоводството на публичните дружества (Public Company Accounting Oversight Board, PCAOB).

Във фокуса на пазарните участници беше и публикувания в сряда протокол от заседанието през април на Федералния комитет за отворен пазар (FOMC), който е част от Федералния резерв на САЩ (Фед). От него става ясно, че основните лихви ще останат ниски дълго време, докато не се появят убедителни показатели, че икономическото възстановяване е започнало. В протокола се казва още, че на предстоящите заседания на Централната банка на САЩ може да бъде преразгледана политиката по отношение на лихвите, което беше възприето от пазарните участници като сигнал, че може да се стигне и до отрицателни ставки.

До обед общоевропейският индекс Stoxx Europe, в който са включени 600-те най-ликвидни компании в Европа, се понижи с 0.7%, а с най-голям спад сред националните измерители беше френският САС 40 (-0.99%), следван от: германския бенчмарк DAX (-0.98%), британския измерител FTSE 100 (-0.62%), италианския FTSE MIB (-0.58%) и испанския IBEX 35 (-0.48%). Низходящият тренд се запази в ранния следобед, макар че в един момент някои индекси бързо се озоваха в зелената зона, но много бързо след това се върнаха в червената зона. Основният виновник за това бяха данните за бизнес активността в еврозоната, които се оказаха по-сбаби от очакванията на инвеститорите.  

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в 19-членния валутен съюз и който се поддържа от консултантската агенция IHS Markit, нарасна през май до 30.5 пункта, след като през април се срина до рекордно дъно от 13.6 пункта. Като основание за тези данни, от Markit посочват, че всички страни от еврозоната са започнали да отслабват ограничителните мерки в борбата с Covid-19, за да помогнат общият темп на икономически спад да бъде забавен. Освен това, но стойността на показателя се оказа значително по-нисък от прогнозата на анализаторите, анкетирани от Trading Economics, които са очаквали ръст над 35 пункта.

В Германия и Франция данните на националните PMI индекси не се харесаха на инвеститорите. Стойността на композитния PMI в Германия през май се увеличи до 31.4 пункта от 17.4 пункта месец по-рано, но анализаторите очакваха по-голям темп на растеж - до 34.1 пункта. Във Франция консолидираният PMI се повиши до 30.5 пункта от 11.1 пункта месец по-рано, докато анализаторите очакваха ръст до 32 пункта.

Инвеститорите постоянно следят данните на Световната здравна организация, но днес бяха попарени от съобщението, че броят на новозразените с Covid-19 за едно денонощие е достигнал рекорд тази седмица и заразените с вируса вече са 5 010 112 в 220 държави по света, въпреки че властите по целия свят се опитват да облекчат мерките за социално и икономическо блокиране, въведени за да бъде ограничено разпространението на вируса.

В крайна сметка, час преди да затворят борсите в Западна Европа, всички фондови индекси са на загуба.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе и видно, че с най-голямо дневно понижение ръст затвори германският бенчмарк DAX, а с най-малък – испанският IBEX 35.

Акциите на базираната в Амстердам телекомуникационната компания Altice Europe слязоха на дъното на Stoxx 600, като се понижиха с 15%, тъй като печалбата на компанията за първото тримесечие се размина значително с прогнозите.

Сред губещите бяха и книжата на оператора Whitbread на верига от хотели и ресторанти , основана като пивоварна през 1742 година, които се понижиха с 12%, след като компанията заяви, че продава нова емисия акции с права на стойност 1.2 милиард британски лири.

На върха на Stoxx 600 излязоха акциите на италианската банка Nexi (известна преди като Istituto Centrale delle Banche Popolari Italiane) които поскъпнаха с 7.8%, след като „Ройтерс“ съобщи, че преговорите с по-малкия си конкурент – финансовата група SIA, за сливане се ускоряват, позовавйки се на източник, запознат с преговорите.

За отбелязване са книжата на германския национален авиопревозвач Lufthansa, които първоначално поскъпнаха с 6%, но затвориха с повишение от 3.8%, след като стана ясно, че има положителна развръзка в преговорите с германското правителство за пакет от помощ на стойност до 9 милиарда евро (9.9 милиарда долара), който предвижда държавата да получи 20-процентен дял в компанията.

Повише се и цаната на акциите на нискобюджетната авиокомпания easyJet с 3.4%. Британският нискотарифен превозвач обяви, че възобновява полетите си от 15 юни, като в началото ще се осъществяват само вътрешни маршрути във Великобритании и Франции, а по другите направления ще се мисли седмицата след 15 юни.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща