Тодор Матев, ЧЕЗ: Осигуряваме на клиентите оптимален срок за заплащане на сметките за ток

Клиентите ни могат да заплащат дължимата сума за консумирана електроенергия в рамките на 20 дни след издаване на фактурата за потребление, обясни директорът „Продажби на дребно“ в „ЧЕЗ Електро България“ АД

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1411
article picture alt description

Г-н Матев, какви са сроковете за плащане на сметките за ток от домакинствата предвид въведеното извънредно положение за ограничаване на разпространението на коронавируса?

За да осигурим възможно най-оптималния срок за заплащане на сметките за ток от домакинствата, за тях той е два пъти по-дълъг от предвидените в Общите условия 10 дни. Клиентите ни могат да заплащат дължимата сума за консумирана електроенергия в рамките на 20 дни след издаване на фактурата за потребление от ЧЕЗ Електро. Във всяка фактура за консумирана електроенергия, издавана от ЧЕЗ Електро се съдържа информация за сроковете за плащане на дължимите суми. При забавяне на плащането на дължими суми за консумирана електроенергия клиентите на дружеството се уведомяват по телефон, електронна поща или писмо на хартиен носител.

Ако някой не успее да си плати сметката дори в този 20-дневен период какво трябва да направи?

Само да уточня, че за улеснение на клиентите при плащане на сметките за ток, ЧЕЗ Електро България предлага и 9 начина за безкасово плащане – по банков път чрез директен дебит, банкомат или платежно нареждане, по интернет чрез интернет банкиране, системите на ePay.bg, ОББ, Icard.bg и Транскарт или директно през сайта на ЧЕЗ, с sms през системите на ePay и Icard. Възможностите за безкасово плащане са много и осигуряват на клиентите достатъчно сигурност. В ситуацията на извънредно положение препоръчваме сметките да се плащат от разстояние, което ще намали риска, както за нашите клиенти, така и за служителите, които работят в офисите.

Въпреки извънредното положение, апелираме към всички битови клиенти, които имат възможност да платят в обичайния срок, да го направят. Със своята гражданска отговорност клиентите ще позволят да се запази стабилна, сигурна и непрекъсната доставката на електроенергия до всички потребители. Да не пропускаме и факта, че просрочването на задълженията после може да създаде затруднения при плащането на повече от една фактура накуп.

Ако все пак някой има проблеми, той винаги може да се обърне към дружеството, за да се потърси най-правилното решение. Потребителите могат да се свържат с нас чрез информационната телефонна линия 0700 10 010; уеб сайта на компанията www.cez.bg; имейл info@cezelectro.bg – за услуги на ЧЕЗ Електро България.

Какви са вариантите за клиент, който поради специфичната ситуация с получаването на пощенски пратки, не получи своята хартиена  фактура?

Разбира се, най-удобният начин всеки да получи фактурата си, е онлайн. Ние винаги сме призовавали нашите клиенти да се възползват от него, като се абонират за електронна фактура. По този начин те няма да зависят от разноса на фактури, ще получават фактурите си винаги навреме и ще имат достъп до тях, независимо къде се намират – в България или в чужбина. Абонирането за електронна фактура става през сайта на ЧЕЗ: www.cez.bg. Електронните фактури се доставят на имейла на потребителя до 24 часа след издаването им, което също осигурява допълнително време на клиента.

„ЧЕЗ Електро България“ АД информира и със sms клиенти, пропуснали стандартния срок за плащане на сметката. За целта трябва да се направи регистрация за услугата. Това става чрез еднократен sms на номер 170077, със съдържание цифрите на клиентския номер, който може да се намери във фактурата за електроенергия. Клиентът заплаща еднократно изходящото съобщение според тарифния си план, без увеличение на цената. След регистрация проверката на задължения се извършва с кратко съобщение с текст „smetka“ на 170077, а при забавяне на плащането, ние изпращаме напомнящо съобщение. Държа да подчертая, че всички разходи по изпращане на информативните sms-и се поемат от ЧЕЗ Електро България. Услугата може да се заяви и онлайн на www.cez.bg.

Вече се чуват твърдения, че ситуацията с коронавируса променя нашия живот. Нека всички действаме разумно, солидарно и отговорно, за да го променим в правилната посока, като улесним живота си, когато той се върне към своя нормален ход.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща