Инж. Павлин Костов: Следваме политиката на Европа за екологично производство на енергия

Трябва да работим за инвестиции в нови съоръжения и алтернативни горива и животът на въглищните централи ще бъде удължен и то по най-добрия и екологичен начин, казва изп. директор на Топлофикация Сливен

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
730
article picture alt description

Инж. Костов, Вие сте директор на Топлофикация Сливен. Как приемате тази висока отговорност и какво е да управляваш топлофикация в България?

- Това е голяма отговорност. През годините Топлофикация Сливен се е утвърдила като отговорно и динамично развиващо се предприятие. Откакто съм директор продължавам да работя в тази посока, за да бъде Дружеството конкурентно на пазара и да има добри позиции. Топлофикация Сливен има важна роля за българската енергетика у нас и това още повече увеличава отговорността, която нося както пред обществото, така и пред целия ми екип. Всички ние следваме утвърдената политика на Предприятието и отговорно изпълняваме задълженията си. Дружеството отговаря на всички български и европейски стандарти.

Вие сте и единственото топлофикационно предприятие в България, което притежава разрешение да оползотворява RDF гориво.

- С много усилена работа успяхме да приложим при нас една от най-екологичните технологии за производство на енергия, а именно оползотворяването на RDF гориво. Както сами виждате, в контекста на Европейската зелена сделка, ние не само говорим за производство на „зелена енергия“, но и вече я произвеждаме. Бъдещето на централите на въглища са алтернативните горива и смятам, че целият труд, който положихме, за да отговорим на изискванията за внедряване на подобен тип гориво, дават резултат.

Споменахме „Зелената сделка“, но тя води след себе си сериозни промени и евентуални рискове за централите, работещи на въглища. Как ще коментирате възможностите, които има България в тази ситуация?

- Напълно сте права! Ако трябва да съм откровен, осъществяването на този „зелен преход“ няма да е лесно за нито една централа и като цяло на страната ни. У нас над 50 % от електроенергията се произвежда именно от въглищата. Сега е време да търсим техен заместител, било то природен газ, биогорива или RDF. Имайте предвид, че това е бавен процес и по тази причина имаме нужда от подкрепата както от страна на държавата, така и на Европа.

Но мога да Ви кажа едно нещо със сигурност, може да бъде трудно, но не трябва да допускаме да бъде затворена нито една въглищна централа. Трябва да работим за това да бъдат реализирани инвестиции в нови съоръжения и алтернативни горива и техният живот ще бъде удължен и то по най-добрия и екологичен начин. Както вече казах, ние разнообразяваме енергийния си микс с екологични горива и продължаваме в тази посока и занапред.

Правят ли останалите топлофикации на въглища нещо по преминаването към нови горива? Какви са Вашите наблюдения?

- Нямаме друг избор! Всяка топлофикация на въглища търси начин да отговори на изискванията на Европа за нисковъглеродно производство. Както ние, така и останалите централи леко по-леко се насочваме към преминаването на природен газ, защото той е по-екологично гориво от въглищата и изпуснатите емисии са в пъти по-малко.

Какви са плановете Ви за следващите години?

- Да продължаваме да се налагаме като надеждно дружество, осигуряващо качествени услуги на най-добрите цени за нашите абонати. Предстои ни преминаване от въглища на газ, биогорива и малко количество модифицирано гориво (RDF). Нашата амбиция е в близките няколко години изцяло да преминем именно на екотехнологии.

Уверявам Ви, че при всички положения ще продължаваме да работим със същия хъс и да развиваме нашето Предприятие. Стриктно ще следваме политиката на Европа за нисковъглеродно производство на енергия и ще инвестираме в нови екологични проекти. Вярвам, че ще постигнем големи резултати.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща