Инж. Павлин Костов: Инсталацията за оползотворяване на РДФ на Топлофикация Сливен отговаря на всички европейски изисквания

Оползотворяването на РДФ намалява практиката на депонирането, което безспорно замърсява в пъти повече околната среда, казва изп. директор на дружеството

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1345
article picture alt description

Бихте ли ни разяснили през какви етапи преминава процесът по опозолтворяване на РДФ?

- Оползотворяването на РДФ се извършва при изключително висока температура. Количеството подаван РДФсе контролира чрез специални уреди. Електрофилтрите и очистващата инсталация „убиват“ вредните емисии. Сливенчани могат да бъдат напълно спокойни, че инсталацията ни Работи изцяло според европейските стандарти.Тя е резултат от една сериозна инвестиция и отговаря на изискванията на подобен тип инсталации в Европа.

Вашата цел е след време изцяло да преминете към използване на тези горива, които към момента за Вас са алтернативни. Правилно ли разбирам?

- Намерението ни е до края на 2025 г. да преминем изцяло на природен газ и RDF гориво. Адаптираме дългосрочната ни стратегия към политиката на ЕС. В момента съоръженията ни не могат да работят само на РДФ. Те са конструирани да създават енергия от въглища. За сега успяваме да заменим малка част от тях с РДФ.

Няма  как да не попитам от къде основно се снабдявате с отпадъци?

- Ние третираме сепарирания и обеззаразен отпадък от депото в Хаджи Димитрово, където се събира сметта на пет общини от региона. От скоро и от завода за преработване в София.

Значи в тези райони има светлина в тунела за решаване на проблема с отпадъците?

- Точно така. Оползотворяването на РДФ намалява практиката на депонирането, което безспорно замърсява в пъти повече околната среда. В много райони в страната е на лице проблем с отпадъците, които гният по сметищата и ако успеем като страна да намалим това количество, ще се подобри качеството на въздуха и състоянието на околната среда.

Дават ли вече резултат подобренията, които правите всяка година в работата си?

- Смятам, че всички планови ремонти и подобрения по машините и съоръжения дават резултат и абонатите ни са доволни. Промяната в производствения ни микс се отразява не само върху екологията на дружеството, а и върху финансовата страна.

Сами виждате, че в последната година гр. Сливен е даван за пример, като град с чист въздух. Това е комплексен резултат, но ние също сме допринесли.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща